Visual Poetry Expo (2018) – Studio Sytse Jansma

Visual Poetry Expo (2018)

Sssstt…! In Tresoar fluistert de tijd

Het project ‘Visual Poetry’ is een samenwerking tussen vier dichters en vier (beeldend) kunstenaars. Binnen het kader van visuele poëzie is er nieuw werk gemaakt op vier grote, verticale dichtinstallaties.

Mijn werk gaat over de werking van taal en perceptie. Onze hersenen ordenen, interpreteren, en kwalificeren de omgeving. En zo doet ook taal. Maar ook andersom: de taal ordent de omgeving, dus ook onze hersenen. Ik wilde loskomen van dit gegeven. Daarom heb ik de taal afgebroken en een nieuwe gemaakt. Ik ben daarbij teruggegaan naar het teken (grafeem) in wording, dat uitgesteld begrip afdwingt, omdat de leesbaarheid nog geen conventies kent. Een taal dat nog maagdelijk ligt te wachten op een lezer…een werkelijkheid die nog maagdelijk ligt te wachten op interpretatie. Waar alles inelkaarverwrakseld ligt. Ik zie dit project ook als een zoektocht naar de grenzen van taal.

Ik wilde met taal de werkelijkheid benaderen waar tijd een heel andere rol heeft. Een werkelijkheid die niet opgedeeld kan worden in verleden tijd, tegenwoordige tijd, toekomstige tijd. Waar objecten niet alleen het waarneembare zijn, maar veranderlijke begrippen. Waar alles is als de zee, een soort doorgaande, dynamische stroom.

Gedurende het proces werd het duidelijk dat het een grafisch partituur werd van streepjes. Toen heb ik de samenwerking met saxofonist Hans Wijnbergen opgezocht. Zijn inbreng  heeft met name inzicht gegeven in de interpretatie van de tekens.

Tentoonstelling: 2018, Tresoar, Leeuwarden 

Optredens: 
februari 2018 Opening expositie 
    met saxofonist Hans Wijnbergen 
november 2018 Nacht fan de Quatrebras 
    met muzikant Jan Klug november 2018 
Explore The North 
    met muzikant Jan Klug