Sprekende Stenen: Schrijvers in gesprek over eenzaamheid – Studio Sytse Jansma

Sprekende Stenen: Schrijvers in gesprek over eenzaamheid

20 januari kwamen voor de tweede maal vijf schrijvers bij elkaar voor het project ‘Sprekende Stenen’. Dit project is een van de negen kunstprojecten van het programma ‘Over de drempel’ waarmee de gemeente Leeuwarden het probleem eenzaamheid in de stad onder de aandacht wil brengen.

Initiatiefnemer van ‘Sprekende Stenen’ is Sytse Jansma. Naast de deelnemende schrijvers (Gemale Bofunda, Nicole van den Berg, Raymond Muller, Remco Kuiper) had hij ook ervaringsdeskundigen uitgenodigd om te vertellen over wat eenzaamheid voor invloed heeft gehad in hun leven. Wanneer ben je eenzaam? Hoe erg is het eigenlijk? Hoe klinkt eenzaamheid? Hoe herken je het bij de ander? Deze vragen kwamen o.a. aan bod toen de schrijvers later 1-op-1 in gesprek gingen met de vertellers. Duidelijk is dat eenzaamheid zeer verschillende oorzaken kan hebben. Het doel van dit project is om uiteindelijk tot teksten, in verschillende literatuurvormen, te komen, die een zeer diverse mienskip vertegenwoordigen. 

Samen met Leeuwarden City of Literature zal er een ontmoetingsbankje worden ontworpen. Deze zal een mooie centrale plek in Leeuwarden krijgen. Vanuit hier zullen bezoekers verleid worden  om op zoek te gaan naar negen stenen die in de stad verspreid liggen. Bij deze stenen zullen de teksten te lezen en te beluisteren zijn.

‘Sprekende Stenen’ zal net als alle ander ‘Over de drempel’-projecten gepresenteerd worden tijdens het Arcadia-programma in 2022. Ik houd jullie hier op de hoogte.

Meer info: https://overdedrempel.frl/projecten/sprekende-stenen/